1. Let op uw accu’s in de wintermaanden.
Zorg ervoor dat de accu’s op spanning blijven in de wintermaanden. Dat kunt u doen door te zorgen dat ze ook op de kant of in de hal zijn aangesloten op walstroom via een druppellader. Of u neemt ze mee naar huis natuurlijk. Zo komt u aan het begin van het seizoen niet voor verrassingen te staan.

2. Laat de boot even ‘drogen’ voordat u begint
Wist u dat het voor polyester boten raadzaam is om alvorens u begint met schuren en het aanbrengen van de anti fouling, de romp eerst even te laten drogen? In een verwarmde hal is natuurlijk ideaal, maar ook buiten op de kant ‘droogt’ de romp na één of meerdere seizoenen in het water. Wanneer u aan een droge romp begint te werken, weet u zeker dat de coating dicht is, dwz er geen blaasjes kunnen ontstaan en de antifouling perfect hecht. Lekker in het voorjaarszonnetje dus…

3. Zorg voor voldoende ventilatie aan boord
Of de boot nu overblijft in het water of op het droge, zorg voor voldoende ventilatie. Dan wordt het binnen niet te vochtig en voorkomt u schimmel. Ventilatie is iets anders dan luchtontvochtigers plaatsen. Idealiter heeft u altijd ergens, al is het kiertje nog zo klein, een luikje of een raampje openstaan.

4. Maak alles ‘anti-vries’
Natuurlijk hebben we zin in strenge vorst. Schaatsen is ook een watersport toch? Voor de boot betekenen temperaturen onder nul echter extra voorzorgsmaatregelen. Heeft u die genomen, dan is er niets aan de hand. Zorg dat er geen water meer in de tanks staat, dat de leidingen voorzien zijn van antivries, zowel brandstof als water. Zorg dat de afsluiters dicht zijn, en ook voorzien van anti-vries. 

5. Afdekken is niet inpakken
Goed afdekken helpt. Lieren, navigatie apparatuur en andere gevoelige elementen kunt u het best voorzien van een hoes. Uiteraard heeft u alle touwen en vallen al naar binnen gehaald… Een tent of dekzeil is een optie om te zorgen dat er geen plassen op het dek blijven staan. Bezint eer ge begint, want als u kiest voor afdekken, zorg dan voor goede kwaliteit. Instortende of wegwaaiende dekzeilen leveren meer stress op dan u wilt. En zorg ook aan dek voor voldoende ventilatie, als u alles luchtdicht afsluit, zult u zich verbazen hoe snel er – ook in de winter – schimmel ontstaat.

Uiteraard valt of staat alles met een veilige stalling. Ligt uw boot in het water, zorg dan dat u alles goed heeft vastgemaakt, dit geld trouwens ook voor stalling op de kant. Najaars- en voorjaarsstormen maken geen onderscheid tussen de wal en het water.

 
Bron: Jachthaven.nl